Encara que el colonialisme al Marroc fos un fenomen decisiu en la construcció de la nació espanyola entre final del segle XIX i principi del XX —no és una casualitat que l’aixecament del 1936 es produís allà—, aquest és un fet poc estudiat. Aquest llibre analitza des de la penetració comercial i diplomàtica (1880) i la instauració del Protectorat (1912), fins a les guerres del Rif (1909-1927).
La recuperació de la crònica que el governador francocatalà Josep de Margarit va fer dels quinze mesos en què Barcelona va estar assetjada per les tropes de Felip IV entre els anys 1651 i 1652, ens permet conèixer tots els detalls, les operacions militars i l’estat anímic dels catalans al final de la guerra dels Segadors.
Josep Pla va escriure dos llibres sobre la seva experiència a Madrid. Un, sobre el seu primer viatge a la capital de l’Estat, el va escriure el 1921, quan tenia 23 anys, i va ser publicat per primera vegada el 1929. El segon, publicat originalment el 1933, se centra en l’adveniment de la Segona República i s’emmarca entre el 14 d’abril del 1931 i el maig del 1932. Dos relats que ara l’editorial Destino ha unit en un sol volum.
El 10 de març del 1820, la multitud va assaltar el palau de la Inquisició de Barcelona. Aquesta revolta anticlerical va obrir Catalunya a una presència protestant. La intervenció del nord-americà Andrew Thorndike va evitar que la documentació es perdés, i avui es troba a la Universitat de Pennsilvània. Luttikhuizen l’ha consultada.