Trenta-un anys després d’Els pilars de la Terra, Ken Follet en presenta ara la preqüela. Aquesta vegada la història se situa en l’any 997, quan Anglaterra s’enfronta a l’atac dels gals i dels vikings i a diversos conflictes interns. En aquest context de violència, tres històries —la d’Edgar, un constructor de vaixells; la de Ragna, filla d’un noble normand, i la d’Alfred, un monjo idealista— s’entrecreuen.
El guanyador del Goncourt per L’ordre del dia es fixa ara en Thomas Müntzer, un jove teòleg partidari de la Reforma que participa en els aixecaments camperols del 1524 al sud d’Alemanya. Un llibre d’història, que passat per la personalitat de l’escriptor francès, és un reflex de la impotència dels pobres per canviar l’estructura del món.
En aquest assaig, i a partir de múltiples testimonis, per culpa de l’escassetat documental, l’autor explica les penalitats de la societat catalana després del Decret de Nova Planta, el clima d’arbitrarietat i repressió que es vivia a Catalunya i la misèria que condicionava tots els aspectes de la vida, cosa que desencadenà les revoltes de la misèria.