El número 228 del Sàpiens és un dossier especial que reuneix el conjunt d’investigacions dutes a terme pels historiadors Agustí Alcoberro i Pau Castell, els dos principals especialistes en la cacera de bruixes que va tenir lloc a Catalunya entre els segles XV i XVIII. Entre les novetats historiogràfiques que aportem destaca la publicació de l'atles més complet de la cacera de bruixes que s'ha fet mai al nostre país, realitzat a partir d'una exhaustiva investigació. Conté un mapa interactiu únic i un cens amb més de 500 fitxes inèdites amb informació sobre les dones jutjades i executades per bruixeria. Al 'Què és' us ho expliquem amb tots els detalls. L’Atles conté un mapa interactiu sobre la cacera de bruixes: hi hem geolocalitzat els municipis d’origen o de residència de les persones jutjades per crim de bruixeria. Quan en desconeixem el lloc de procedència, geolocalitzem el lloc on es va produir el judici. També hi trobareu els espais d’aplec diabòlic, els endevinaires (caçadors de bruixes) i els judicis de la Inquisició de Barcelona, per diferenciar-los de la resta, que van ser realitzats, tots, per tribunals seglars.
Els punts que hi ha indiquen els municipis d’origen de les persones jutjades per bruixeria, i els colors, les diferents èpoques històriques: 1419-1516 (verd), 1517-1547 (groc), 1548-1550 (taronja clar), 1551-1614 (taronja), 1615-1630 (vermell) i 1630-1770 (marró). També s’indiquen els judicis de la Inquisició (icona de globus gris), els endevinaires (icona de dit acusador) i els espais d’aplec diabòlic (icona de fletxa negra). Quan es fa clic sobre una de les opcions, la informació relacionada deixa de mostrar-se. Això vol dir que podeu navegar per categories (opcions): per exemple, si només voleu veure els endevinaires, feu clic a la resta d’opcions, de manera que al mapa només es veuran les icones dels caçadors de bruixes.
Si feu clic sobre cada punt s’obrirà una finestra amb informació sobre les persones d’aquell municipi. També teniu enllaços cap al cens.
El mapa conté centenars de punts, per això us recomanem que el visualitzeu des de l’ordinador i que aneu fent zoom per moure-us pel territori.
Aquest article es va publicar en el número 228 del Sàpiens (març 2021)