Amb aquesta obra, l’historiador Lluís Duran dona a conèixer l’associació Palestra, una proposta formativa i cultural molt original pel seu temps que va estar activa entre els anys 1928 i 1939. El llibre recull una selecció de documents per ajudar-nos a entendre la influència d’aquesta important entitat presidida per Pompeu Fabra tant dins com fora de Catalunya.
Per primer cop i gràcies a Manuel Forcano, tenim l’oportunitat de llegir, traduïda al català, la narració de l’itinerari de Benjamí de Tudela a través de la Mediterrània i el Pròxim Orient. En aquesta crònica trobem excel·lents retrats de ciutats com: Constantinoble, Jerusalem, Bagdad o el Caire. Juntament amb Marco Polo i Ibn Battuta, aquest rabí es considera un dels més grans cronistes de viatges medievals.
La importància d’aquest llibre és doble. Primer cal destacar-ne l’autora: Josefina Carabias, pionera en el periodisme a l’Estat espanyol. I, en segon lloc, la seva coneixença personal amb Azaña, president del Govern provisional de la República, de qui en aquesta obra en fa un minuciós perfil des del final de la dictadura i fins que va morir, el 1940.
L’estiu del 1936, més de 30.000 catalans van fugir de la violència dels revolucionaris cap a França, Itàlia, el Regne Unit i Suïssa. El Memorial Democràtic publica un recull de les ponències de diversos historiadors experts en aquests primers exiliats de la Guerra Civil, a càrrec de Josep Lluís Martín i Berbois.
Amb l’assessorament dels historiadors d’Agustí Alcoberro, Pau Castell i Núria Molist, Oriol Garcia Quera s’endinsa en el seu darrer còmic —el cinquè de la col·lecció ‘Traç del Temps’ — en la memòria de les centenars de dones que al segle XVII van ser acusades i executades per delictes de bruixeria a Catalunya.
Però aquest també és un còmic reivindicatiu. Amb aquesta obra, l’il·lustrador denuncia les causes d’aquestes execucions indiscriminades: la lluita pel poder, la gestió col·lectiva de les pors i el paper minoritzat de les dones. I destaca la importància de les pràctiques ancestrals que han vinculat la dona amb la cura del cos i la sexualitat, experiències que durant l’època moderna es van tergiversar en acusacions de bruixeria.