La tria multimèdia: els somnis de Da Vinci i dels germans Lumière

Josep M. Ganyet ens proposa passejar per la ciutat del futur que Da Vinci va dissenyar fa més de cinc-cents anys

Autor
Josep M. Ganyet

La ciutat que Da Vinci va imaginar

Quan, l'any 1492, Da Vinci es va traslladar a Milà, es va trobar una ciutat deprimida i inhabitable amb més de 150.000 habitants. Poc després de la seva arribada, la pesta bubònica va matar 50.000 persones.

Pot ser que això el portés a dissenyar, entre el 1478 i el 1490, els plànols d’una ciutat del futur: una urbs a dos nivells, on els carros circularien per sota terra i les persones per la ciutat oberta, amb clavegueram i un sistema de canals per al transport de mercaderies.

La diferència amb altres visions de ciutats futuritses és que aquesta era factible amb les tecnologies de l’època. La podeu veure en 3D gràcies a Ideal Spaces Working Group. 

 

21 filmets dels germans Lumière

Els germans Lumière 

 

Els grafitis de Pompeia

The Ancient Graffiti Project és una base de dades digital que recull les inscripcions fetes a mà als murs de l’imperi romà. Una finestra a la vida quotidiana dels romans de fa 2.000 anys i una finestra gràfica a la societat, l’economia, la política, la religió i el sexe. Si els jutgem per allò que escrivien a les parets, no érem tan diferents.

ancientgraffiti.org/Graffiti/

Catalunya des de l'aire

TAVISA és una empresa que fotografia el món des de l’aire. Opera principalment a Catalunya i ofereix serveis de publicitat i fotografia aèria des de l’any 1982. El fons fotogràfic TAVISA recull un ampli ventall d’àmbits temàtics: obres, arquitectura, urbanisme, paisatge i indústria. A partir d’ara, es pot consultar al web de l’ANC. 

https://cutt.ly/jngH1FC

Aquest article es va publicar en el número 232 del Sàpiens (juliol 2021)