El poeta Federico García Lorca, en una carta a Melchor Fernández Almagro, escrivia, referint-se a Barcelona: “¡Qué a gusto me encuentro allí con aquel aire y aquella pasión!”. I afegia: “Yo soy catalanista furibundo, simpaticé mucho con aquella gente tan construida y tan harta de Castilla”.
Des del 1925 fins poc abans de ser assassinat, Lorca va visitar diverses vegades Catalunya. Va ser a la capital catalana, però també en poblacions com Cadaqués, l’Hospitalet de Llobregat, Tarragona, Mataró, Terrassa, Molins de Rei, Badalona i Igualada. Aquí hi tenia amics, com Salvador Dalí i Margarita Xirgu, entre altres.
En aquest llibre, més qualificable de guia turística que de biografia, el lleidatà Salvador Giné ressegueix tots els contactes de Lorca amb Catalunya per acabar fent una radiografia particular del país just abans de la guerra.
Un dels invents més revolucionaris de la història ha estat el paper. La seva aparició va permetre que es desenvolupessin l’alfabetització, els mitjans de comunicació, les religions, l’educació, el comerç i l’art. En ple debat sobre el final de la cultura del paper, el periodista i historiador Mark Kurlansky ens recorda la seva importància i història passant per la Grècia clàssica, l’edat mitjana europea i fins avui.
Quan el rei Manuel I de Portugal va arribar el 1515 al seu país amb aquell animal va generar una gran perplexitat. Ningú mai abans havia vist un rinoceront. La notícia es va escampar per Europa i el pintor Durero (sense veure l’animal) li va dedicar un quadre basat en descripcions. Aquest llibre explica la història real darrere l’obra.
Quan acabem de celebrar vint-i-cinc anys de la mort de Joan Culleré (1916-1995) i vuitanta del naixement de l’FNC (1940-2020), es publica la seva biografia, la trajectòria vital d’un independentista de primeríssima hora, sempre lligada als fets que han marcat la Catalunya del segle XX: des de la proclamació de la República i fins la la resistència antifranquista, passant per la guerra civil i l’exili.
A través de la barreja de diversos gèneres literaris, la debutant Namwali Serpell ens acosta amb aquest llibre –que ha estat considerat una de les millors novel·les de l’any per la crítica nord-americana– a la història de Zàmbia a partir de la vida de tres dones: una africana, una interracial arribada d’Anglaterra i una italiana. Nadius, colonitzadors i immigrants que hauran de relacionar-se per avançar.