Estat català, metralla, Pau Casals, civilitzacions i indians revolucionaris

Estat català sota el franquisme (1939 - 1968)
Fermí Rubiralta
Editorial Base
'Estat català sota el franquisme (1939 - 1968)'

Estat Català, el partit creat per Francesc Macià el 1922, va perdre el monopoli que havia tingut fins aleshores en l’espai de l’independentisme català. En aquest llibre, l’historiador Fermí Rubiralta analitza les causes i les conseqüències d’aquesta pèrdua de posició de domini que la seva preeminència històrica semblava atorgar-li.

Metralla
Jordi Botella
Lletra Impresa
'Metralla'

Primavera del 1938. En un escenari que travessa de dalt a baix les comarques compreses entre Alacant i les Terres de l’Ebre, s’entrecreuen les vides de diferents membres de la família Llonch. Tots comparteixen una cosa: bocins de metralla d’un conflicte amagats entre els plecs d’un oblit mesquí i una ferida que encara supura.

Estimat Pablo
Maria Jaén
Rosa dels Vents
'Estimat Pablo'

Pau Casals va prometre que no tornaria a posar els peus a Catalunya mentre Franco fos viu. I només va incomplir la seva promesa l’hivern del 1955 per assistir a l’enterrament de Francesca Vidal, protagonista de la darrera novel·la de Maria Jaén i la dona que va estar al seu costat en els moments més difícils. Ella també era violoncel· lista i va coordinar l’Orquestra Pau Casals, però el seu nom sempre s’ha escrit associat al mestre.

El tejido de la civilización
Virginia Postrel
Siruela
'El tejido de la civilización'

Virginia Postrel intenta demostrar, en aquesta obra, que la història de la humanitat és la història dels teixits. Segons ella, les teles han estat impuls per a la tecnologia, els negocis, la política i, fins i tot, la cultura. Amb el negoci dels teixits, per exemple, es va finançar el Renaixement italià o es van inventar les lletres de canvi. I, buscant els millors tints, es va potenciar el sector químic.

Caimó
Toni Strubell
Llibres del segle
'Caimó'

Protagonitzada per Pere Caimó, un dels revolucionaris catalans més importants del segle XIX, Toni Strubell ha construït una interessant novel·la històrica que comença amb l’emigració de la seva família de Sant Feliu de Guíxols a Puerto Rico, i que acaba amb el seu retorn a Catalunya, trenta anys més tard, on es convertirà en el líder indiscutible del republicanisme federal.

En la primera novel·la històrica de Strubell, podreu reviure episodis com el foc de la Bisbal, el naixement de la Primera Internacional o la construcció de la muralla de Sant Feliu per defensar la ciutat dels atacs carlins. Amb un estil amè i àgil, l’autor ens descobreix un personatge, una època i un espai polític poc treballats per la historiografia catalana, tot i ser un personatge, una època i un espai polític cabdals en la configuració de la Catalunya contemporània.