Als Jocs Olímpics de Barcelona, el gimnasta Vitaly Scherbo, heroi nacional bielorús, va aconseguir sis medalles d’or i Alexandra Timoixenko va ser una de les primeres gimnastes que va veure hissar la bandera d’Ucraïna. L’entrenador de gimnàstica artística Leonid Arkaev va aconseguir que la federació russa guanyés més de 400 medalles a nivell internacional. Ells són alguns dels protagonistes del nou llibre de Manel Alías, que, a L’última victòria de l’URSS. Les gestes imponents de l’esport soviètic fins a Barcelona ‘92, analitza com l’URSS va fer servir l’esport per marcar múscul, des de l’organització de les Espartiakades, els jocs dels proletaris creats després de la Revolució Russa, fins a Barcelona 92. Un llibre ple d’anècdotes i històries personals caracteritzades pel sacrifici; homes i dones entrenats des que eren infants per excel· lir en les seves disciplines i incrementar la glòria internacional d’un país i una ideologia
Gonzalo Berger dissecciona el Comitè Central de Milícies Antifeixistes, l’exèrcit de voluntaris que es va crear a Catalunya el 1936, i n’explica l’organització, el finançament, el protagonisme de les dones, el paper dels militars… Un estudi fet a partir de fonts primàries inèdites i des de tres fronts: el camp de batalla, la rereguarda i les relacions polítiques entre el govern de la Generalitat i el de la Segona República espanyola.
Històricament, les dones han estat les encarregades de vetllar pel benestar i la cura dels membres de la comunitat. En aquesta obra, l’escriptora Elisenda Albertí recull exemples concrets d’herbolàries, llevadores, trementinaires, remeieres, infermeres, guaridores, hospitaleres i, fins i tot, metgesses que malgrat les limitacions que tenien en el món de la ciència van poder salvar vides.