Santa Sofia i la cara de Constantí al descobert

Josep M. Ganyet ens proposa explorar Santa Sofía com mai abans ho havíem fet

Autor
Josep M. Ganyet

Un viatge a Santa Sofia 

La basílica de Santa Sofia va ser la més gran del seu temps, quan l’emperador Justinià la va fer construir, entre el 532 i el 537. Quan Constantinoble va ser conquerida per Mehmet el Conqueridor, es va convertir en mesquita. I, després de ser un museu, del 1935 al 2020, avui torna a ser un lloc de culte. Gràcies a una reconstrucció de la BBC, podem entrar-hi, veure-la en 360º i escoltar la seva història. 

Quina cara tenia l’emperador Constantí?

L'usuari d'X @par_virtual ha compartit una reconstrucció del que podria ser una imatge de l’emperador romà Constantí cap a l’any 324. Basant-se en informació historiogràfica, arqueològica, iconogràfica i artística, Pablo Aparicio Resco ha recreat un retrat de l’emperador assegut al seu tron. La gràcia és que n’ha compartit el mètode, les eines i el procés a Twitter. Seguiu el fil de la història a: https://bit.ly/3MmVA2V

Com acolorir imatges antigues

Us heu preguntat mai com era el vostre poble a principis de segle? Palette. fm us pot ajudar. Agafeu una foto qualsevol en blanc i negre, pugeu-la i us l’acolorirà amb tècniques d’IA. Palette.fm és un projecte d’Emili Wallner.

https://palette.fm/

Aquest article es va publicar en el número 248 del Sàpiens (novembre 2022)