Tot va començar el 1714, quan el castellà va esdevenir obligatori per ordre dels borbons. Des d’aleshores i fins a la reforma Wert, el desplegament de l’ensenyament en castellà a Catalunya ha estat normal. Però dins les ombres també hi ha hagut llums, com el Col·legi Sant Jordi, la primera escola catalana moderna o l’Agrupació Protectora de l’Ensenyança Catalana.
Després d’anys d’investigació, Ester Boquera presenta un estudi exhaustiu del Comissariat de Propaganda, un organisme que va fer servir tècniques de comunicació avançades per aconseguir que la veu de la Generalitat republicana no quedés diluïda per la propaganda franquista. Un llibre que, per primera vegada, recupera els 350 noms de les persones que hi van treballar.
L’il·lustrador Oriol Garcia Quera presenta un còmic contextualitzat en la ràtzia almoràvit del 1107, quan els senyors de Castellet i del monestir de Sant Cugat es barallaven a la frontera sud del comtat de Barcelona. Una història, protagonitzada pel jove Jordà de Sant Martí, senyor de Castellet, que reflecteix el procés de feudalització.
Aquest llibre es presenta com una nova història de la humanitat. Els antropòlegs autors d’aquesta obra desmenteixen la teoria que les societats esdevenen menys igualitàries i lliures a mesura que es fan més complexes, i asseguren que es pot aconseguir la civilització sense la necessitat de sacrificar les llibertats.