El 1832, Charles Masson es va embarcar en l’aventura de trobar l’antiga ciutat d’Alexandria, que Alexandre el Gran havia fundat en la seva conquesta de l’imperi persa. Aquest llibre d’aventures i exploracions segueix aquest desertor, espia i arqueòleg per un viatge sorprenent per l’Índia i l’Afganistan del segle XIX
El 2018, el periodista Antoni Janer es va proposar conèixer de primera mà els mites, els tòpics i les mitges veritats del turisme, una indústria coneguda com “la gallina dels ous d’or”. En aquesta obra, subtitulada Crònica sociològica del boom turístic a les Balears, explica com, a finals dels anys cinquanta, el franquisme es va aferrar al turisme com a taula de salvació i quines conseqüències va tenir.
Victòria Pujolar, Soledad Real, Tomasa Cuevas, Maria Rosa Borràs… Fins a vinti-dos noms protagonitzen aquest llibre de testimonis de dones torturades a la comissaria de Via Laietana de Barcelona des del 1941 fins al 2019. Històries dures, colpidores, però també històries alliberadores, trencadores de silenci i de solidaritat.
La Xina és una de les civilitzacions més antigues de la Terra, però els seus quatre mil·lennis d’història són molt poc coneguts, a Occident. Michael Wood, expert en aquesta matèria, presenta un manual extens i personal que va des de la prehistòria fins a la crisi del 1989 a Tiananmen i el nou ordre del president Xi Jinping.
Les Narracions històriques de Francesc de Castellví, la millor crònica que es coneix de la guerra de Successió, van restar inèdites en un arxiu de Viena durant més de dos segles. Aquest text recull la història de Catalunya, València i Aragó durant el període 1700-1725 i sabem que va suposar tres dècades de feina. Però quines dades tenim del seu autor?
Agustí Alcoberro presenta la biografia més detallada d’aquest austriacista fill d’una família de la petita noblesa de Montblanc. Durant la guerra de Successió, va lluitar al costat de l’emperador Carles VI. Va tenir un paper actiu en la Junta General de Braços, el 1713, en què va advocar per la defensa a ultrança de Catalunya, i va ser capità de la Coronela. Després de l’11 de setembre, se li van confiscar els béns familiars, i el 1726 es va exiliar a Viena, on va morir el 1757.