Jesmyn Ward, guanyadora dues vegades del prestigiós National Book Award, ens ofereix un viatge per l’Amèrica esclavista: des dels camps d’arròs de les Carolines fins als mercats d’esclaus de Nova Orleans i les plantacions de sucre de Louisiana. Un llibre punyent, d’escriptura lírica però també amb tocs fantàstics i espirituals. Una història sobre el poder de sobreviure, la força dels records i el valor de l’herència rebuda.
El 12 d’octubre del 1984, la història del Regne Unit hauria pogut canviar per sempre. Quan Margaret Thatcher corregia el discurs que havia de pronunciar al Congrés del Partit Conservador britànic, una bomba va explotar al Gran Hotel de Brighton; només cinc pisos per sobre d’ella. Carroll investiga la planificació de l’atemptat, el paper dels serveis secrets i la resolució del cas.
Romania va estar sotmesa a una primera onada de repressió comunista. Milers de persones van ser víctimes de tortures en nom de la dictadura del proletariat. En aquest llibre, Dumitrescu reprodueix en primera persona tots els horrors que es van cometre al centre penitenciari de Piteşti, un infern on molts homes, sobretot joves estudiants, van patir processos cruels de reeducació.
Recordant el llibre Homenatge a Catalunya, de George Orwell, però amb el subtítol “Un combat d’autonomia obrera”, Astrid Solé analitza en aquesta obra i, a través de diversos protagonistes, tots els moviments revolucionaris populars que van sorgir a les acaballes del franquisme contra la dictadura i el sistema capitalista, amb l’autonomia obrera com a horitzó.
L’arqueòleg Eudald Carbonell, un home que es coneix la serra d’Atapuerca pam a pam, que durant tota la vida ha mirat el passat més llunyà i que s’autodefineix com un “pessimista amb esperança”, es proposa ara comprendre el present i, al mateix temps, pensar en el demà. “En aquest assaig, no plantejo endevinar el nostre futur, però sí comprendre el nostre present. (…) Fer una prospecció de l’espècie per saber de què és capaç per sobreviure i convertir-se en transcendent”, explica al pròleg.
En un moment en què el món viu molts canvis importants, transformacions que fins fa pocs anys ens semblaven elements de la ciència-ficció, com ara la implementació de la intel·ligència artificial o importants avenços tècnics i tecnològics en el camp de la medicina, Carbonell té clar que la història, el coneixement, la ciència, la tecnologia i el pensament crític socialitzats poden ser els referents que ens assegurin el bon funcionament i el futur de la nostra supervivència com a humans.