Carolyn Steel: "La industrialització va desnaturalitzar el menjar, ens va fer oblidar-ne l’origen"

Arquitecta, professora i escriptora, Carolyn Steel fa anys que investiga les ciutats i la manera en què s’abasteixen. Argumenta que la relació que tenen les urbs amb el menjar s’ha allunyat de la idea d’aristòtil de basar l’economia en l’alimentació i ha esdevingut totalment insostenible

Carolyn Steel, fotografiada al Campus Poblenou de la UPF, quan va visitar Barcelona per participar en la Cimera Fam Zero
Carolyn Steel, fotografiada al Campus Poblenou de la UPF, quan va visitar Barcelona per participar en la Cimera Fam Zero Enrique Marco
Autor
Caterina Úbeda
Sosté que el menjar va modelar les ciutats. Quan va començar aquesta dinàmica? Abans i tot de la creació de les primeres urbs, a Mesopotàmia, pels volts del 3000 aC. Primer va sorgir l’agricultura, que va donar pas a comuni-tats agràries i, aquestes, a les ciutats,que tenien un model d’urbanitat que anomeno de l’ou ferrat, on el rovell és la zona urbanitzada, un espai que s’alimenta de la clara, els camps de conreu. Però les ciutats no sempre s’han pogut autoabastir... No.