El moviment de la Nova Cançó va ser una de les dianes de l’obsessió inquisidora dels censors del règim franquista. Quaranta anys després, Maria Salicrú-Maltas truca a la porta d’aquells que van passar les tisores pels temes de Lluís Llach, Raimon i Maria del Mar Bonet, entre d’altres. Professionals que, paradoxalment, al matí prohibien certs artistes i,
al vespre, anaven als seus concerts.
Cinc germanes membres d’una família natural de Va- lència arriben a Barcelona i s’instal·len al barri de Sants. El pare treballa a l’Espanya Industrial i la mare fa de cosidora. La Júlia, la Pilar, la Carmen, l’Ángeles i la petita Lola creixen plenament integrades en aquesta petita comunitat des d’on viuran grans esdeveniments històrics, com ara l’adveniment de la República i l’esclat de la Guerra Civil.
Dos destacats historiadors de l’època romana, Keith Hopkins i Mary Beard, ens expliquen els secrets d’aquesta construcció emblemàtica de la capital imperial, que podia acollir fins a cinquanta mil espectadors. Un edifici, que anualment visiten dotze milions de persones, que va ser seu d’espectacles de gladiadors, però també fortalesa, magatzem, església i, fins i tot, una fàbrica de pega.
L’historiador Salvador Domènech enfronta en aquesta obra dues memòries, la de Ramon Arau i Latre i la de Miguel Expósito Simón (més conegut com Tomás). El primer va ser soldat de la Lleva del Biberó i l’altre un ciutadà que, vivint a França, en tornar va ser declarat pròfug. Dues realitats intel·lectuals, personals i socials ben diferents, però marcades per un destí similar.
La mineria és un sector crucial per al desenvolupament econòmic i tecnològic. Representa el futur, però també la perpetuïtat de molts problemes: l’explotació humana, un impacte ambiental devastador i diversitat de conflictes socials. Avui, els EUA, la Xina, Rússia i l’Índia volen tenir un paper important en el nou ordre mundial, i per això han de dominar el mercat dels metalls.
Aquesta situació, però, com demostra l’economista Adrián Godás, no és pas nova. Al llarg de la història, diverses potències han lluitat per aconseguir el domini dels materials com ara l’or, el coure, la plata i el liti. L’activitat minera sempre ha estat crucial per als grans imperis. Els metalls eren bàsics per encunyar moneda, però també per fabricar maquinària bèl·lica.
Godás viatja per diferents moments de la història: el segle XV, quan els alemanys van generar les bases de la mineria moderna; la colonització belga del Congo, la febre de l’or de Califòrnia i l’exportació de tungstè a Alemanya durant la Segona Guerra Mundial, entre d’altres.