Entre els anys 1940 i 1945, el món patia els efectes devastadors de la Segona Guerra Mundial. La ciutat de Sabadell no en va ser una excepció i, durant aquells cinc anys, 59 habitants de la ciutat van ser deportats a camps de concentració nazis. De tots ells, només van tornar-ne 20.
Més de 70 anys després, Sabadell encara recorda aquells dies foscos. Des del 2016, la ciutat forma part de la Xarxa de Municipis de Memòria i Prevenció del Feixisme 'Mai Més', fermament compromesa amb el desenvolupament d’un programa de memòria històrica a Sabadell.
La ruta de l’horror
Després d’anys de recerca i investigació, s’estan intentant identificar les 59 persones que vivien a Sabadell i que van ser deportades a camps de concentració nazis. Amb aquests noms a la llista, el gener del 2018 l’Ajuntament de Sabadell va llançar un projecte de memòria amb la col·laboració de l’artista alemany Gunter Demnig.
L’acte d’homenatge a les víctimes va consistir en la col·locació de llambordes Stolpersteine davant de les llars de persones que van néixer o viure a la ciutat de Sabadell i que van perdre la vida als camps de concentració. Les peces es van col·locar el 27 de gener, coincidint amb el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. En total, es van posar 23 pedres, a les que cal afegir les de les germanes Masachs-Borruel, col·locades més tard. Aquest fet converteix Sabadell en la ciutat amb més Stolpersteine de tot Catalunya.
Gunter Demnig ha fet les peces fent servir formigó, i estan recobertes d’una fulla de llautó on hi ha gravades les dades de cada persona deportada, pedres que es col·loquen al paviment de davant de les cases o els llocs on les víctimes van viure o treballar. 'Stolpersteine' significa ‘pedres per ensopegar’. Sembla una advertència per no repetir errors passats, per no ensopegar dos cops amb la mateixa pedra.
En aquest mapa, trobareu el lloc exacte on es troben les llambordes Stolpersteine de Sabadell: