Dels bilions de postals editades durant el darrer segle i mig, moltes han arribat fins a nosaltres com a petits episodis de vida que una lectura atenta permet classificar en temàtiques gairebé universals. La postal té un emissor i un receptor que es mouen generalment en l'àmbit privat, però no secret, ja que està concebuda per ser enviada sense la intimitat d'un sobre. Notícies de la família, de l'estimat o l'estimada, d'amics o d'aquelles persones conegudes ocasionalment viatgen d'un lloc a l'altre del món per transmetre tota mena de desitjos i de novetats, que ara el Museu d'Història de Catalunya es proposa de revelar en una exposició.
Espero una postal mostra com les postals antigues –i no tan antigues– reflecteixen diversos moments de la història i de les nostres vides. L'exposició, que es pot visitar fins al 26 de febrer de 2023, repassa diferents moments i llocs des d'on s'han enviat aquestes breus correspondències: des de l'exili, la guerra o el servei militar fins a expedicions a la natura o visites religioses, entre molts altres. Un viatge de més d'un segle i mig que arriba fins als nostres dies per explorar noves formes de comunicació, com les selfies i el WhatsApp.
Activitats paral·leles
Al voltant de l'exposició, el 15 de desembre, a les 18.30 h, se celebrarà la xerrada La història de la postal a Catalunya, a càrrec de Ramon Pla Marco, historiador, autor de llibres dedicats a la targeta postal i president del Cercle Cartòfil de Catalunya. El ponent parlarà dels orígens de la targeta postal i de la seva capacitat per documentar la història gràfica del nostre país, tot descobrint-nos, a través d'un munt de curiositats, el món de la cartofília: la passió per col·leccionar postals d’arreu del món.
Informació pràctica
- Exposició Espero una postal
- Dates: del 25 de novembre de 2022 al 26 de febrer de 2023
- Lloc: Museu d'Història de Catalunya (plaça de Pau Vila, 3, Barcelona)
- Preu: 2 €
- Compra d'entrades aquí.