Anna-Priscila Magriñà: "Ni Disney està congelat ni Holmes va dir 'elemental estimat Watson'"

L'escriptora i periodista publica 'Tot està connectat', un compendi de curiositats històriques per a ments inquietes

Anna-Priscila Magriñà
Anna-Priscila Magriñà
21 d'abril del 2017
Autor
Víctor Farradellas

Si la curiositat és el motor del periodisme, llavors ens trobem davant d'una periodista Fórmula 1. Autora de 'La guia xafardera de Catalunya', Magriñà publica 'Tot està connectat' (Angle), on entrellaça històries com si fossin hipervincles, tot explicant l'origen de tòpics i llegendes.

En l'era d'Internet, cal recordar que tot està connectat? Pots tenir tota la informació a l'abast, però les dades per si mateixes no tenen valor, cal un esperit crític per aprofitar-la. Internet escampa coneixement, però també és rapidíssim difonent mentides. A l'hora de documentar-me em vaig capbussar en hemeroteques, com la del New York Times. Tenir un gran contenidor d'informació també t'obliga a ser curós amb la cerca.

Creus que quan es va inventar la impremta van tenir el mateix debat? Erasme deia que amb tant de coneixement la gent perdria el fil, que ja no pararia atenció a les coses importants, i proposava tornar a llegir els clàssics. De fet, per gestionar el gran volum de títols que es publicaven amb la impremta, es van començar a fer llibres de miscel·lània amb retalls d'altres obres. Aquest llibre també és així!

També trenques tòpics. Sí, ni Sherlock Holmes va dir "elemental, estimat Watson", ni Marilyn Monroe era una rossa ximpleta, ni Walt Disney està congelat. De l'obsessió per saber d'on vénen i com es creen les llegendes urbanes també neix el llibre, que en el fons pretén ser un joc. Al final t'adones que el món és molt petit i arreu s'expliquen les mateixes històries en essència, que en molts casos mostren els sentiments més profunds de les persones al llarg de la història.

És fill de la curiositat. Les anècdotes ens expliquen per què bevem Coca Cola o cervesa. Coses que no ens plantegem però que són quotidianes. Diuen que els vencedors escriuen la història, però les anècdotes també, per això les reivindico. Si m'expliquen un detall d'un rei, segurament em quedarà més al cap que un fet històric concret o una data.