La campanya
Entre tots els municipis de Catalunya hi ha 4.185 carrers amb nom de dona. Això representa un 4% dels carrers censats. Molts dels noms propis femenins, a més, estan relacionats amb figures del cristianisme: santes, verges o marededeus.
Quan baixem més al detall, la situació encara és més clamorosa, ja que els carrers amb nom de dona acostumen a ser els més curts i desconeguts; o sigui, els secundaris.
Els últims anys, s’ha iniciat una lenta feminització dels espais públics, però encara s’ha de fer molta feina per tenir un nomenclàtor equitatiu que reflecteixi la igualtat social entre homes i dones.
Tot i que els criteris poden variar en funció dels ajuntaments, en la majoria dels casos un dels requisits és que faci cinc anys que la persona hagi mort.
L’objectiu de S’ho mereixen és triple:
La campanya consta de dues fases:
Podeu enviar totes les propostes que vulgueu. Han de ser de dones que hagin fet una contribució important a Catalunya en els camps polític, econòmic, científic, cultural, social, esportiu, etc., i que faci almenys cinc anys de la seva mort.
Les propostes no es publicaran directament al web, ja que l’equip de Sàpiens comprovarà si realment el nom proposat no té presència al nomenclàtor català. Un cop validada la proposta, la publicarem al microsite, a l’apartat ‘Consulta les propostes’.
D’entre totes les propostes rebudes, l’equip de Sàpiens, juntament amb un consell assessor, en seleccionarà nou. Entre l’11 i el 24 d’abril, s’obrirà un procés de votació popular en aquest mateix web perquè el públic esculli un desè nom. Les deu dones seleccionades formaran part d’un dossier especial que es publicarà a l’estiu.
Volem agrair la col·laboració de l’Institut Català de la Dona i de totes les persones que apareixen en el vídeo de la campanya: Dolo Beltrán, Òscar Andreu, Alba Florejachs i Laura Conejero.