Notícies

S'ho mereixen

Qui són les dones proposades a la campanya #ShoMereixen?

Recollim les biografies de les principals dones que ens heu fet arribar per reivindicar la seva presència al nomenclàtor de Catalunya

S'ho mereixen: elles també haurien de tenir un carrer
S'ho mereixen: elles també haurien de tenir un carrer

En els primers dies de la campanya S'ho mereixen, que SÀPIENS impulsa amb motiu del Dia Internacional de les Dones, més de 250 persones s'han sumat a la nostra reivindicació i han proposat noms de dones que consideren que haurien de tenir un carrer. Moltes gràcies per la vostra participació!

D'entre totes les propostes que ens esteu fent arribar, podeu consultar-ne totes aquelles que compleixen els requisits per tenir presència al nomenclàtor de Catalunya al web de la campanya, ordenades per ordre alfabètic. A algunes d'elles ja els hem dedicat articles i reportatges al web de SÀPIENS. A continuació us fem un resum de les principals propostes que hem rebut i us convidem a llegir les històries de totes aquestes dones que han fet una aportació significativa al nostre país.
 


Les propostes més desconegudes
La campanya, de ben segur, servirà per descobrir i visibilitzar dones que han fet aportacions significatives en l'àmbit local arreu del país, però que encara són poc conegudes pel públic general. Us en recollim algunes:
 

  • Antònia Bardolet i Boix, escriptora que, de formació autodidacta, va esdevenir una gran defensora de la llengua esperanto. També va ser una destacada feminista en defensa dels drets de les dones.
  • Caridad Barraquer de Borràs, la dona que va salvar el Bosc de la Marquesa de Tarragona. Marquesa de la Bàrcena, als anys seixanta, en plena època de l'especulació urbanística, es va negar a vendre els seus terrenys entre la Punta de la Móra i la Platja Llarga, fet que va permetre la conservació de l'espai natural que avui porta el seu nom.  
  • Margarita Brender Rubira, una de les primeres dones que es van llicenciar en Arquitectura. El 1962 era l'única dona col·legiada al Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya.
  • Maria Teresa Bonilla i Elias, la primera dona a exercir de veterinària a Catalunya.
  • Alba Guibert, coneguda com Alba de Vic, la primera dona escrivana que es coneix a l'actual Catalunya i la primera dona que va escriure un document amb validesa legal, amb alguns mots en català, el 1044.  
  • Dolors Marsans i Comas, pionera en la defensa dels drets dels animals a Catalunya. Va iniciar la seva carrera proteccionista el 1947 a la Lliga per a la Protecció d'Animals i Plantes de Barcelona, va promoure la fundació de l'Associació contra la Crueltat als Espectacles i va crear la publicació Pregón en defensa de los animales.
  • Montserrat Niubó i de Febrer, bibliotecària de la Biblioteca Popular de Cervera entre 1945 i 1982, que va contribuir a impulsar les inquietuds culturals dels cerverins.
  • Carme i Francesca Olivet i Pujolà, dues germanes que el 1930 van obrir a Santa Coloma de Gramenet l'Escola Olivet. Eren conegudes popularment com Les mestres rosses pels seus peculiars cabells pèl-rojos.  


Suma't a 'S'ho mereixen'
Si encara no heu participat en la campanya, podeu fer-ho fins al 24 de març enviant-nos tantes propostes com vulgueu a sapiens.cat/shomereixen. D'entre tots els noms rebuts, l'equip de SÀPIENS, juntament amb un consell assessor, en seleccionarà nou. Entre l'11 i el 24 d'abril, s'obrirà un procés de votació popular perquè el públic esculli un desè nom. Les deu dones seleccionades seran les protagonistes d'un número especial de SÀPIENS que publicarem aquest estiu.

Coneix el passat, construeix el futur
Subscriu-te a SÀPIENS a un preu especial
Gaudeix-ne tot un any amb el -40% de descompte